Home / BOTË / Serbia jep 2.500 automatikë serbëve në Bosnje, shqetësim për ndikimin rus

Serbia jep 2.500 automatikë serbëve në Bosnje, shqetësim për ndikimin rus

Një dërgesë prej 2.500 pushkë automatike nga Serbia do të shkojnë në gjysmën e Bosnjes të drejtuar nga serbët në muajin mars. Blerja e 2.500 armëve automatike nga policia e Republika Srpska ka shtuar shqetësimin për ndikimin e Rusisë në rajon. Blerja e mijëra armëve të reja nga policia serbo-boshnjake ka shtuar shqetësimin për synimet e qeverisë rajonale të drejtuar nga separatistët në këtë pjesë të Bosnjes dhe për thellimin ndarjeve etnike.

Aktivistët e shoqërisë civile serbe, qeveria qendrore boshnjake në Sarajevë dhe diplomatët perëndimorë besojnë se një njësi e re policore e armatosur do të përdoret nga kreu separatist serb boshnjak, Milorad Dodik, në pozitën e tij dhe do të trembë kundërshtarët përpara zgjedhjeve në tetor.

Rusia, e cila e sheh Dodik si një njeri kundër anëtarësimit të Bosnjes në NATO, ka treguar mbështetje të fortë për separatistin serb, i cili e ka takuar Vladimir Putin të paktën gjashtë herë që nga viti 2014.

Dodik ka kultivuar gjithashtu marrëdhëniet me Ujqrit Gri, një klub motor rus i lidhur ngushtë me Putin, i cili është nën sanksionet e SHBA për rolin e saj paramilitar në konfliktin e Ukrainës. Në të njëjtën kohë, pjesëtarët e trajnuar nga Rusia të një grupi paramilitar serb të nderuar në rrugët e Banja Lukës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*