Home / MAQEDONI / Shqiptarët në Maqedoni në derexhe të poshtërimit dhe vetëposhtrimit historik, as sikur ndonjë fis afrikan

Shqiptarët në Maqedoni në derexhe të poshtërimit dhe vetëposhtrimit historik, as sikur ndonjë fis afrikan

Shpërthen publicisti shqiptar: Shqiptarët në Maqedoni në derexhe të poshtërimit dhe vetëposhtrimit historik, as sikur ndonjë fis afrikan

Publicisti i mirënjohur Nijazi Muhamedi përmes një reagimi publik ka theksuar se shqiptarët në këtë periudhë janë tejmase të poshtëruar në këto procese të rëndësishme historike.

Ja postimi i tij:

Ne kete derexhe poshterimi e veteposhterimi historik ne te cilen kane rene shqiptaret ne Maqedoni nuk kane lejuar te bien asnjehere, as fiset afrikane nga kolonizatoret e tyre.

Te besh lufte per te drejta kombetare dhe te nenshkruajsh “marreveshje” per te drejta komuniteti dhe ta rrejsh vedin e te tjeret se jemi bere “shtetformues” duke duruar “shtetposhtnimin”;

– te luftosh per “statusin bashkezyrtar” te gjuhes tende dhe te pranosh poshtnueshem gjuhen e vetme zyrtare te ‘shtetit”;

– te zbatosh 15 vjet pas “marreveshjes” ligjin per perdorimin e gjuhes se vetme zyrtare-maqedonishtes dhe mandej te te kujtohet “ligji per gjuhet e komuniteteve:

– te vesh ne rend dite ligjin e gjuheposhterimit dhe te lejosh fshehur te miratohen ndryshime ne Ligjin per perdorimin e gjuhes zyrtare maqedonishtes pa dale ne procedure parlamentare dhe te nenshkruar nga kryetari shqipfoles i parlamentit;

– te brohorisesh turpshem per ligjposhtnimin e gjuhes tende pa shkruar nje rresht tendin ne ate ligj, kur jane gjoja dy universitete e kater-pese parti;

– te emerosh minister per zbatimin e perdorimit te gjuhes se vetme zyrtare,maqedonishtes,(Lludmill Spasov) e te fshehesh ate,apo te mos e dijsh se perse e ke zgjedhur;

– te lejosh qe ky minister te keshilloje per ceshtje gjuhe dhe per ligjposhtnimin kryeministrin e vendit tend (“ame”),e te mos e quajsh veteposhtnim me vule e çmendurak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*